Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Der Standardu

Milanović: Posve iskreno i od srca želim Srbiji svako dobro

'Croatia's Prime Minister Zoran Milanovic arrives at a European Union leaders summit in Brussels June 27, 2013. European officials struck two significant deals on banking resolution and their long-te
Reuters/PIXSELL
29.06.2013.
u 12:32

Milanović je napomenuo kako Hrvatska može zemljama regije pomoći na njihovom europskom putu "kao aktivan partner, ali ne više od toga“

Pod naslovom \"Posve iskreno želim Srbiji svako dobro“ i podnaslovom \"Hrvatski premijer Zoran Milanović želi fleksibilizirati tržište rada. On vidi pritisak slobodnog tržišta kao najveću korist pristupa EU za svoju zemlju“,  austrijski dnevni list Der Standard u subotu donosi intervju s hrvatskim premijerom o izazovima ulaska RH u EU,  korištenju europskih strukturnih fondova,odnosima sa Srbijom, potpori  Hrvatske zemljama regije i uvođenju eura.

Na upit što je najveća korist ulaska RH u EU Milanović je odgovorio:

– Srednjoročno, da smo izvrgnuti poticajnoj kontroli slobodnog tržišta i slobodne trgovine. Neki ljudi strahuju od toga. Ali, samo ako smo izvrgnuti takvom testu možemo postati snažniji i konkurentniji.

Upitan zašto nije hrvatska Vlada, na čijem je čelu od kraja 2011. godine, donijela Zakon o strateškim investicijama još prije godinu dana, hrvatski premijer je rekao kako njegov mandat traje četiri godine i kako je sretan da su ga uopće uspjeli donijeti.

– On skraćuje dramatično neke postupke. I nije ga bilo jednostavno izbalansirati s europskim propisima – napomenuo je Milanović.

Na upit o spremnosti naše zemlje da iskoristi fondove EU-a  odgovorio je konstatacijom:

– Ako nakon toliko mnogo godina kontrole i pritiska od strane EU –  nismo dobro pripremljeni, tada doista ne znam, tko bi u svijetu mogao biti spreman. Pristupni proces je toliko dugo trajao. Čak i ako smo osrednji ljudi, morali smo nešto naučiti.

Napomenuo je kako RH u 100 postotnom iznosu povući sredstva iz EU fondova, no da je korištenje u iznosu od 75 posto \"realistično“.  Ustvrdio je kako je niska stopa zapošljavanja hrvatski problem i da se mora iznaći mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta, većine po principu fleksibilnosti kao što je to u Njemačkoj i Austriji. Potvrdio je da je apsolutni zagovornik njemačkog modela Hartz IV.

Na upit da li Hrvatska može biti uzor Srbiji na njenom europskom putu, nakon što je netom dobila datum za početak pregovora, Milanović je odgovorio potvrdno, dodavši:

– Svaka postkomunistička zemlja, koja kao sljedeća dođe u obzir, morat će najmanje iste kontrole proći. Ali ja želim Srbiji svako dobro. Posve iskreno i od srca.

Vezano uz  dolazak srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića na nedjeljnu svečanost u Zagreb i pitanje o kada će obostrano biti povučene tužbe za genocid kod suda u Den Haagu, hrvatski premijer je odgovorio kako tužbe \"opterećuju“ odnose Hrvatske i Srbije u toj mjeri da se mora \"energičnije uzeti u razmatranje“, što će se s time napraviti.

Milanović je napomenuo kako Hrvatska može zemljama regije pomoći na njihovom europskom putu \"kao aktivan partner, ali ne više od toga“. Ustvrdio je kako u tim zemljama Hrvatska nema namjeru biti \"kolonizator“ nego na prvom mjestu \"gospodarski partner“.

– Niti jednu od tih zemalja ne mogu promijeniti prema mom modelu. Ali to i ne želim – podvukao je hrvatski premijer u razgovoru za Der Standard. Na upit kada će Hrvatska uvesti euro, odgovorio je kako ne zna i da nema razloga za žurbu.

>> Milanović: Naš uspjeh više nego ikada ovisi o nama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije